Helaas is het niet te voorkomen dat er zich ongelukken voordoen met
bomen en takken omdat ze omvallen, afbreken of dat er bijvoorbeeld
plotseling een grote tak uitbreekt. De schade kan dan enorm zijn, zowel
in menselijk, als financieel oogpunt..

Wie is aansprakelijk?
Wanneer er een schade door een boom wordt aangericht is het de vraag wie aansprakelijk gesteld kan worden voor deze schade. Bij schade ligt in beginsel de bewijslast altijd bij de eisende partij, deze moet aantonen dat de boom het gebrek vertoont (of vertoonde) en dat de eigenaar dit bij normale controle had moeten kunnen vaststellen. De eigenaar van de boom zal op zijn beurt, bij aansprakelijkheidsstelling, aan moeten tonen dat hij de zorgplicht is nagekomen.           
In het Nederlandse recht wordt er onderscheid gemaakt in verschillende vormen van aansprakelijkheid. We spreken van schuldaansprakelijkheid voor beheerders en eigenaren, wanneer er schade door bomen en takken zijn aangericht.
Er is sprake van een pseudo-risicoaansprakelijkheid wanneer de gevaarzetting van de desbetreffende boom hoog is. Bij risicoaansprakelijkheid tenslotte wordt u aansprakelijk gesteld ongeacht het feit of de sprake is van schuld.                    

Wanneer u de eigenaar/beheerder bent van een boom of een bomenbestand bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw bomen. Het is daarom bij wet geregeld dat alle bomen die een gevaar kunnen opleveren voor de omgeving regelmatig gecontroleerd moeten worden.
Om deze veiligheid maximaal te waarborgen bent u als boomeigenaar wettelijk verplicht om te voldoen aan de zorgplicht die is vastgelegd in artikel 6:162 van het burgerlijk wetboek. Maar wat houdt die zorgplicht eigenlijk in?

Zorgplicht
Het begrip ‘zorgplicht’ staat niet letterlijk in het Burgerlijk Wetboek. Deze plicht komt voort uit de rechtspraak volgens artikel 6:162 van het BW over onrechtmatige daad. Op grond van dit artikel is een boomeigenaar aansprakelijk voor schade veroorzaakt door de boom als de te besteden zorg voor de boom onvoldoende is geweest.  

De zorgplicht houdt in dat u als boomeigenaar/beheerder verplicht bent om de noodzakelijke zorg, boomveiligheidsinspecties en onderhoud aan uw bomen te verrichten zodat ze veilig blijven voor hun omgeving .
Wanneer u aan deze zorgplicht heeft voldaan en u kunt dit aantoonbaar maken, dan kunt u als eigenaar niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die eventueel door een boom aangericht is.         

De zorgplicht begint met het laten uitvoeren van een boomveiligheidscontrole.  
Dit houdt in dat de bomen door een gecertificeerde boomveiligheidscontroleur gecontroleerd moeten worden op ziektes, aantastingen, mechanische gebreken en dergelijke. De methode die hierbij  gehanteerd wordt, heet Visual Tree Assessment, oftewel VTA.
We kennen drie vormen van zorgplicht.

  • De algemene zorgplicht,
  • De verhoogde zorgplicht
  • De onderzoeksplicht.

    De algemene zorgplicht is de standaard periodieke boomcontrole die om de 3-5 jaar moet worden uitgevoerd.
    Wanneer er sprake is van verhoogde zorgplicht spreken we van bomen met een verhoogde gevaarzetting.
    Deze verhoogde gevaarzetting kan te maken hebben met verschillende aspecten zoals bijvoorbeeld verkeersdrukte (als de boom langs de fietspad, of langs een drukke rijksweg staat), de omvang van de boom en de toestand waarin de boom verkeert. De boom levert (nog) geen acuut gevaar op, maar moet wel goed gemonitord worden.
    De laatste, de onderzoeksplicht, is noodzakelijk wanneer er uitwendige gebreken of symptomen voor verborgen gebreken zijn vastgesteld. Vaak hebben we het hier dan over parasitaire zwamaantastingen, holtes of andere mechanische gebreken.
    Deze zaken kunnen de stabiliteit van de boom serieus in gevaar brengen en moeten daarom zo snel mogelijk nader onderzocht worden. Uit dit nader onderzoek volgen de maatregelen die genomen moeten worden om de risico’s te minimaliseren.

    Voorzienbare schade.
    Juridisch gezien wordt er meestal uitgegaan van voorzienbare schade. Het gaat hierbij om gebreken die aantoonbaar zijn voordat de boom schade aanricht. Wanneer de gebreken pas na een ongeval zichtbaar worden terwijl er daarvoor niets op een verslechterde toestand wees, dan mogen deze niet bij aansprakelijkheidsstelling worden meegenomen.

Bewijsvoering
De eigenaar moet als bewijs een aantal gegevens kunnen overleggen over de controle en het onderhoud van de boom of bomen.

  • Met welke regelmaat de bomen worden gecontroleerd en waarom.
  • Op welke datum de boom in kwestie voor het laatst is bekeken.
  • Wat de controle precies inhield en wat daarbij is geconstateerd.
  • Of er maatregelen getroffen moesten worden naar aanleiding van het geconstateerde en hoe groot de urgentie daarvan was.
  • Welke maatregelen eventueel naar aanleiding van de constateerde zijn getroffen.

Blijkt uit deze gegevens dat de eigenaar niet verweten kan worden dat hij het gebrek in de boom niet heeft geconstateerd of niet heeft kunnen constateren, dan kan de aansprakelijkheid worden afgewezen.

 

<< vorige

 

 

------------------------------------------ disclaimer -----------------------------------------

 

Direct contact.
Mail:

Mob:06 40442158